Ingrediënten
Crème brûlee a la vanille
- 1 vanillestokje
- 500 ml room (minstens 40% vet)
- 6 eidooiers
- 50 g suiker
- kokend water
Extra nodig
- zeef
- 4 ramekins
- braadslee
- 8 tl suiker
- gasbrander
- Verwarm de oven voor op 140 °C. Halveer het vanillestokje en snijd het merg eruit. Breng de room met het vanillemerg en vanillestokje aan de kook. Haal zodra het kookt van het vuur af en laat circa 10 minuten afkoelen. Klop de eidooiers met suiker tot de suiker is opgelost. Zeef de warme vanilleroom over de eidooiers onder continu kloppen. Verdeel de pudding over de ramekins. Zet de ramekins in een diepe braadslee en vul de braadslee voor drie kwart met kokend water. Bak de crème brûlee circa 15 minuten, zet de oventemperatuur op 160 °C en bak nog circa 10 minuten. Haal de crème brûlee uit de braadslee en laat circa 1 uur afkoelen. Bestrooi elke crème brûlee met suiker en brand de suiker af met een gasbrander.
Appeltaartjes
Ingrediënten:– Bladerdeeg
– 2 zoete rode appels(bijv. red delicious)
– sap van halve citroen
– 1 eetlepel bloem
– 3 eetlepels abrikozenjam
– Muffin blik voor in de oven
– kaneel(optioneel)
– poedersuiker(optioneel).
Begin met het voorbereiden van een schaal met wat water en citroensap. Snij de appels door de helft, verwijder het klokkenhuis en snij de appel in dunne plakjes zoals op de foto te zien is. Laat de schil erop zitten want dit geeft het mooie effect. Plaats direct na het snijden de plakjes in de schaal met water en citroensap. Hierdoor blijven de appels mooi van kleur! Doe de appels in de schaal even in de magnetron, 3 minuten om ze wat zachter te maken. Pak het bladerdeeg en leg deze op het werkblad met wat bloem aan de onderkant. Gebruik een deegroller om het deeg wat uit te rekken. Zorg ervoor dat het een rechthoekige vorm heeft. Snij nu het deeg in 6 lange stroken. Pak een schaaltje en doe hier 3 eetlepels abrikozen jam in met 2 eetlepels water. Doe dit voor een minuut in de magnetron zodat het mengel wat makkelijker uitgesmeerd kan worden. Smeer het mengsel nu uit op het deeg. Verwarm de oven alvast op 190 graden. Giet de appels af.
Leg de appels op het deeg zoals op de foto te zien is. Doe er eventueel wat kaneel op.
Vouw het deeg aan de onderkant omhoog. Rol het deeg voorzichtig op en sluit het randje goed af en plaats het in een muffin oven tray . Doe hetzelfde voor alle 6 de appel roosjes. Bak het in de oven op 190 graden voor ongeveer 40-45 minuten. OPGELET: Let er goed op dat het deeg volledig gaar is voordat je de roosjes verwijderd uit de oven. Kijk na 30 minuten of de appels al helemaal gaar zijn. Zijn ze gaar? Zet dan het muffinblik op de laagste tray in de oven en laat het nog zo’n 10-15 minuten na garen. Zorg ervoor dat het deeg geheel gaar is.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten