OERAP (Indonesisch groentegerecht)
Ingrediënten
200 gram sperzieboontjes
200 gr taugé
1 kleine spitskool
1 grote komkommer
2 teentjes knoflook
2 sjalotten
3 rode lomboks
6-7 kentjoer (vers of gedroogd)
2 tl trassie
1 tl asem
1 tl goela djawa (Javaanse suiker)
1 tl zout
150 gram geraspte klapper (kokos)
5 djeroek poeroetblaadjes
2 salamblaadjes
1 el azijn of citroensap
200 gr taugé
1 kleine spitskool
1 grote komkommer
2 teentjes knoflook
2 sjalotten
3 rode lomboks
6-7 kentjoer (vers of gedroogd)
2 tl trassie
1 tl asem
1 tl goela djawa (Javaanse suiker)
1 tl zout
150 gram geraspte klapper (kokos)
5 djeroek poeroetblaadjes
2 salamblaadjes
1 el azijn of citroensap
Bereiding
Haal de boontjes af en laat ze 3 minuten in kokend water staan.
Snijd ze daarna in kleine stukjes (dwars). Was de taugé goed, haal ze even door
kokend water en laat ze uitlekken. Gebruik van de kool alleen de heel jonge
blaadjes. Snijd de stronk weg. Deel de kool in vieren en snijd haar heel fijn.
Schil de komkommer, deel hem in vier parten en snijd deze weer in de lengte
door; haal het zaad eruit en snijd de repen in kleine stukken. Meng al deze
groenten door elkaar in een diepe schaal. Pel de sjalotten en de knoflook,
ontpit de lomboks en snijd ze fijn. Kneus ze met de kentjoer, trassie, asem,
goela djawa, zout en djeroek Poeroetblaadjes. Roer de geraspte klapper met de
salam in een wadjan op een lage warmtebron 3 minuten om en om. Doe de gekneusde
kruiden erbij en meng alles flink dooreen. De klapper mag niet aanbranden of
bruin worden. Meng de gekruide klapper met de groenten, samen met de azijn of
het citroensap.
Kentjoer = kencur = javaanse gember gedroogd is 1 tl voldoende
Trassi = gemalen garnalen
Asem = Tamarinde = vruchtvlees (kleverig) van de peulen van een tropische boom (de Tamarinde)
Goela Djawa – Javaanse suiker (donderbruin)
Djeroep Poeroetblaadjes = limoenblaadjes
Salamblaadjes = Indonesische laurier
Trassi = gemalen garnalen
Asem = Tamarinde = vruchtvlees (kleverig) van de peulen van een tropische boom (de Tamarinde)
Goela Djawa – Javaanse suiker (donderbruin)
Djeroep Poeroetblaadjes = limoenblaadjes
Salamblaadjes = Indonesische laurier

Geen opmerkingen:
Een reactie posten