zaterdag 30 augustus 2014

Hoofdgerecht Erna

 

 

Krieltjesgratin met gekarameliseerde ui”   (voor 4-6 personen)
 
600 gram krieltjes
2 rode uien
2 el boter
2 el olijfolie
1 tl bruine basterdsuiker (ik doe 1 el)
250 ml slagroom (ongeslagen)  (persoonlijk doe ik de ½ )
150 gram geraspte kaas
 
Ovenschaal
 
1.      Oven voorverwarmen op 180 graden
2.      Krieltjes schoonboenen en eventueel halveren
3.      Uien in ringen snijden
4.      Uien glazig fruiten in boter, vermengd met olijfolie
5.      Bestrooi met de suiker, wat zout en peper
6.      Op laag vuur de ui laten karamelliseren
7.      Intussen krieltjes (in de schil) beetgaar koken (zelf doe ik 10 minuten)
8.      Afgieten en de krieltjes voorzichtig omscheppen met de gekarameliseerde uien en schenk de slagroom erbij
9.      Schep het mengsel in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.
1.      Bak de ovenschotel in 35 – 40 minuten goudbruin
 
 
 
      Gehakt Spiesjes

Ingrediënten voor 4 personen

 

 

  • 600 gr gehakt
  • 1 bleekselderij
  • 2 el kappertjes
  • 80 g olijven
  • 1 sjalot
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 3 el paneermeel
  • 2 el parmezaan (geraspt)
  • 2 el graanmosterd
  • 1 dl witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout



        Benodigdheden

  • metalen spiesjes

Bereidingswijze

1
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180° C. Snipper de sjalot, snij de ui in ringen. Spoel de selderstengels en snij in boogjes. 
2
Meng het gehakt met de sjalot, de mosterd, het ei, de parmezaan en het paneermeel. Kruid met zout en peper. Rol er balletjes van en prik op spiesjes. 
3
Stoof de ui en selder in de olijfolie. Roer er de olijven en kappertjes door. Schenk er 1 dl witte wijn bij en laat enkele minuten sudderen. 
4
Schep de groentemix in een ovenschaal en leg er de spiesjes op. Zet de schotel 25 minuten in de oven.


Bietjessalade met veldsla

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 400 gram bietjes
  • 1 appel
  • 2 eetlepels gehakte hazelnoten
  • gele paprika
  • een handje zilveruitjes
  • 4 Cherry tomaatjes
  • veldsla
  • geitenkaas
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Rasp de bietjes, snijd de appel en paprika in blokjes. Snijd de zilveruitjes en tomaatjes in partjes.
Meng de bietjes met balsamicoazijn, witte wijnazijn en olijfolie. Roer hier de blokjes appel door.
Verdeel in een bord of schaal de veldsla. Leg hierop de bietjes. Strooi hier de blokjes paprika, zilveruitjes, gehakte hazelnoten en partjes tomaat over. Verbrokkel tot slot de geitenkaas over de salade.
Als je erg van balsamico houdt kun je er nog een beetje overheen gieten/sprayen.
 

 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten